En kaffeplantage

Ca 6 km fra, hvor jeg bor, ligger de eneste kaffeplantager i Europa. Ja, jeg troede kun, der var én, men der er tre. Jeg synes, det er lidt af en tilsnigelse at kalde det “kaffeplantage i Europa”. Det er jo nærmest Afrika. Men det skal jeg måske ikke diskutere.

Fandt en busrute, der bragte mig næsten helt derop. Jeg havde valgt at besøge den mindste – og det tror jeg var et godt valg, for ved den, der ligger nærmest ved siden af mit valg, holdt der store busser parkeret. Her fik jeg rundvisning alene. 350 kaffeplanter, hvis jeg husker rigtigt, på et fhv. lille område. Beplantningen er tæt. I lysninger er der også plads til mango, lime og andre frugttræer. Kaffebønner i forskellige stadier, fra blomst, til grøn, til rød. Økologisk dyrkning. Alle bønner bliver håndplukket. Det eneste industrielle er ristningen, fordi det vil tage alt for lang tid at riste så meget i pander, og bønnerne ville blive meget uensartede (jeg prøvede dog at riste en lille portion og oplevede, hvor nemt nogle blev næsten sortbrændte, mens andre var lyse).

Jeg undrede mig en del over, at man kan leve af så lille en produktion – ca 3000 kg om året. Bønnerne mister 10% i vægt for hvert led i bearbejdningen. Så fra 30.000 kg skrumper de til 3.000. Men så koster en pose på 250 g altså også 30 euro. Så omsætningen bliver alligevel 360.000 euro om året. Ved hurtig udregning sku’ det vist give 27 millioner kroner. Jeg var lige ved at ynke familien, men det behøver jeg vist ikke.

Det meste af kaffen bliver solgt til besøgende og til en forretning i Las Palmas. Den sidste del bliver sendt til udlandet, købt af kaffeentusiaster.

Besøget sluttede med kaffesmagning, lidt hjemmebag, banan- og mangolikør. Og kaffen ER unik. Det er første gang, jeg i den grad har nydt en kop kaffe uden fløde – eller bare mælk.

Jeg købte en pose til 30 euro. Aldrig har jeg da troet, at jeg ville købe så dyr en kaffe. Og den skal nydes uden fløde!

 

Udgivet af

Benthe

Jeg hedder Benthe Ladefoged Nielsen. Jeg er født i 1947. Tidligere psykoterapeut. Har været på pension siden 2012 og er derfor i den lykkelige situation, at en rejse på en måned eller halvanden ikke længere indebærer, at al ferien nu er opbrugt. Jeg vil gerne overbevise dig om, at det er enkelt, ligetil, ligegyldigt, hvor gammel du er. Og at det aldrig er for sent at rejse rundt uden sikkerhedsnet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.